Jakten på gatukonst i Helsingborg

Helsingborg, Sweden

Offentlig konst är ett måste, utan den blir det offentliga rummet grått och tråkigt. Man tänker kanske inte så mycket på konsten när den finns på plats. Men jag är säker på att vi hade saknat den om den inte hade funnits. Grått alltså. Trist.

Jag gillar att spana in hur en stad är utformad. Placeringen av utsmyckningar i det offentliga rummet ger liv, allt från hur blommor och rabatter är arrangerade, till hur papperskorgar, bänkar och cykelställ ser ut. Snygg konst och smarta lösningar smälter in. Och sticker ut. Det bästa är när arkitekturstilar mixas och byggnader blandas i färg, form och material. Gärna brokigt och stökigt. Jag roas av skulpturer jag inte vet vad de föreställer, de, precis som arkitektur, får gärna vara malplacerade.

Och så är jag tokig i gatukonst och graffiti. Jag kollar alltid upp mot fasaderna i nya städer för att hitta målningar jag inte har sett. I måndags var jag i Helsingborg för att fånga muralmålningar av konstnärerna som deltog under #ArtStreetHbg 2018. Jag har gjort mitt bästa för att ge cred till rätt konstnär, rätta mig om jag har fel. Tar gärna emot tips på muralmålningar på andra platser i Skåne. Malmö har jag hyfsat bra koll på.

Street art

Artist: Mantra @mantrarea


Street art

Artist: @PichiAvo


Street art

Artist: Christina Angelina @starfightera (pågående)


Street art

Artist: Timothy Avery


Street art

Brohemia


Och några elskåp från södra delarna av Helsingborg:

Street art

Street art

Street art

Street art

Street art

Street art

Street art

Street art

Några foton från ArtStreetHbg 2017:

Street art

Artist: Tim Timmey


Central station, Helsingborg

Artist: Jimmy Skize


Slutligen make 2018

Street art

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: