I love New York

För några veckor sedan var jag i New York och först nu börjar jag landa i upplevelsen – och jo längtan tillbaka pockar redan. Detta var min andra vistelse i favoritstaden nummer 1, men då det är mer än 25 år sedan jag första gången satte min fot i staden är det mer eller mindre preskriberat.

Det bästa med New York är pulsen, tillgängligheten och kontrasterna. Det är lätt att ta sig fram – via taxi, tunnelbana och förstås till fots. New York-borna är väldigt vänliga, öppna och hjälpsamma, det blev många minnesvärda möten med fascinerande människor som delade med sig av sina underbara historier. Sanna eller inte spelar ingen roll!

Eftersom jag gillar att fotografera knäppte jag många bilder, men jag mixade upplevelserna i och utanför linsen. Det är dock väldigt roligt så här i efterhand att ha så många foton, det blir ett bra minne och lite som en dokumentation. På Flickr finns några av mina foton.

I vanliga fall reser jag mest i fantasin och i min vardag tycker jag om att ta det lugnt och inte planera ledigheten för mycket. Skönt att reflektera, fota, måla och bara vara när jag är ledig. Det fick jag, och mina reskamrater, förstås lägga åt sidan i New York. Aktiv var prioritet ett, från tidig morgon till sen natt, ändå hinner man bara en bråkdel på sex dagar.

Vi bodde privat, i Hell’s Kitchen, på 410 W 46th (mellan 9:e och 10:e avenyn). Vi var Downtown, Uptown, Midtown, bland annat Central park, Battery park, China town, Little Italy, Tribeca, SoHo, Chelsea, Harlem, Staten Island och Brooklyn.

Innan jag åkte fick jag många tips, det ihop med reskamraternas och egna önskningar, blev en väldigt bra mix på upplevelser och aktiviteter.

Brooklyn Bridge, Ground Zero och The High Line

Att gå över Brooklyn bridge var det många som tipsade om, vi valde att göra det vår första morgon, från Brooklyn mot Manhattan. Fantastisk promenad! Samma dag besökte vi Ground Zero – väldigt känslosamt! En annan helt underbar ”måstepromenad” är The High line, mycket bra för själen! High Line sträcker sig 22 kvarter från 34:e gatan ner till Gansevoort Street.

Brooklyn bridge Brooklyn bridge National September 11 Memorial & Museum National September 11 Memorial & MuseumThe High Line The High Line

Empire state building och Central park

Att besöka Empire State Building efter ett par dagar i New York är att rekommendera, det blir roligare eftersom man lättare och bättre lokaliserar de platser man varit på. För mig som gillar byggnader, arkitektur och utsikt var detta perfekt. Vi hade något slags expressbiljett som en av mina reskamrater hade fixat. Med det slapp vi köer och med det frustration. Verkligen toppen!

I Central park besökte vi bland annat The Loeb Boathouse, verkligen ett måste! Detta tips fick jag från många och måste säga – underbar miljö, och ett riktigt bra andningshål.

View from Empire state building View from Empire state building View from Empire state building The Loeb Boathouse at Central Park IMG_7728 The Loeb Boathouse at Central Park

Klubbar, pubar och restauranger

Red Rooster – Helt underbar restaurang i Harlem. Absolut bästa maten!
Bar 54, the Hyatt – Ett måste! Fantastiskt ställe. Urtrevlig personal och härlig utsikt.
The Loeb boathouse – Underbart ställe, maten vet jag inte, vi drack bara.
Les Halles – Otroligt god mat, köttet var perfekt.
Amaranth – Trevligt och mysigt ställe, bra service och okej mat.
The Birdland Jazz club – Toppenställe!
New Tu Do – En vietnamesisk restaurang i China town = Nej.
Hell’s Kitchen restaurant – Vår hemmakrog. Gott, trevligt och mysigt.
Terroir – Mysigt, längs stråket High line. Tapas och öl.
The Galaxy – Ytterligare en hemmakrog. Här åt vi amerikansk frukost. Rekommenderas!
Stella 34 Trattoria – Mycket trevlig bar på sjätte våningen på Macy’s

Shopping

Shopping var inte huvudprioritet men ändå oundvikligt. Förutom fönstershopping som jag först och främst rekommenderar tycker jag att den bästa shoppingen är i småbutiker och på olika marknader vi besökte.

Men det blev även besök på Century 21 och Macy’s. På Macy’s var jag i skohimmelen då en hel våning var vikt för skor! Underbart! Så jag slog till med två par. Spännande att besöka B&H, men oj vad mycket, vilket utbud! Finns allt tror jag, men för egen del räckte det med in och ut igen. Apple store fick två besök, utan inköp förvisso, men det var en upplevelse.

2 kommentarer på “I love New York

  1. Ah alskade van, har du en egen blog!!! Sant hinner jag aldrig med. Vad kul! Du tar saaaa fina bilder. Laser o ser allt, saknar dej massor!

    Vad for kamera anvander du!!!??

    Sa kul att se bilder fran vackra Malmo. Det uppskattar vi alla, har I Langtbortistan! Sa klart! 🙂 . Har tom blivit intresserad av en NY-resa, som jag aldrig varit innan, bara for att dina bilder ar sa fina!!! Duktiga du! Alltid inspirerande!

    Kram, tjejen!

  2. Tack goa du! Saknar dig också Christel 🙂 Kameran är en Nikon enklare variant. Tyvärr bara en lånekamera, ska investera i en egen… Kram /Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: