Att se sin stad med lite nya ögon

Det kan man göra på flera sätt, genom att cykla och promenera utan mål ser man Malmös historiska byggnader och platser bättre. Jag gillar Malmös arkitektur och kontraster, men i vardagen blir man tyvärr ibland lite hemmablind.

Ett annat intressant sätt att ta del av sin stad med nya ögon är att lyssna till förstagångsbesökare av staden. Sådana tillfällen dyker ofta upp om man som jag åker mycket kollektivt. Häromdagen fick jag ett sådant tillfälle då ett gäng damer på bussen flitigt kommenterade i princip allt vi åkte förbi, på ett nyfiket och lite naivt sätt. Människor (i synnerhet dialekter), byggnader och gatunamn diskuterades och jag uppskattar att jag fick se turen med nya ögon.

Jag hade exempelvis ingen aning om att Station Triangeln fick arkitekturpris år 2011, och visst ser baren på Hilton trevlig ut även från utsidan, precis som damerna konstaterade. Och ja Friisgatan verkar mysigt, det är skräpigt på Södra Förstadsgatan och jo Södervärn ser trist ut.  Här finns mer om Kulturarv Malmö A-Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: