Bruna bönor å husman

Bruna bönor låter trist. Vet inte om det beror på ordet brun eller om det har med bönor att göra? Kanske kombinationen? Men, oj så gott det är. Har känt ett sug efter detta under hela veckan och det ville inte ge vika. Så vad göra? Jo, efter överläggning med mannen (som oftast lagar maten och inte är direkt överförtjust i bruna bönor) blir det nu söndagsmiddagen. Vi brukar äta vid sextiden, men har funderat sen jag gick upp i morse om vi inte skulle ta och äta tidigare idag? Ja så sugen är jag. Bruna bönor med fläsk, falukorv och stekt potatis. Nåja jag får hia mig lite (annars är det jag som åker på att fixa det).

Det här med husmanskost är intressant. Vad är det egentligen numera? Och varför har de så konstiga namn? Kroppkakor, raggmunk och pizza… Ja, pizza kanske inte är husmanskost, eller? Hos oss är det nog så. Mannen gör extremt god pizza och jag gillar ord med z i så det är lite kul att skriva det. Nåja kalops åt vi igår och vad är det för namn? Var kommer det ifrån? Shau shau är en annan rätt av husman vi ofta äter. Ja det är nasigoreng, eller asiatisk pyttipanna kanske ni säger, vi har döpt om det till shau shau.

Fläskpannkaka är supergott och väldigt mycket husman, men namnet är inte så kul för det är ju vad det är. Å andra sidan kan man fundera en sväng över ordet pannkaka. Dillkött är ett trist namn, precis som kålpudding, köttfärslimpa och köttbullar. Det är gott, men namnen är alldeles för mycket rakt på sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: